gelukssymbolen

 Dit is een voorlopige selectie van gelukssymbolen, deze worden voorlopig nog wekelijks aangevuld.Boze Oog - Midden Oosten - Turkije
Nazar Boncugu, zo wordt het blauwe oog ook wel genoemd dat je niet alleen in alle. Turkse souvenirsshops ziet, maar ook bij veel Turken zelf. Het blauwe oog is de tegenhanger van het oog van Horus, het boze oog, en men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wou doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad. Het geloof hierin gaat terug naar de tijd voor Christus. Zo kun je in het Oude Testament van de Bijbel al een verwijzing lezen naar het boze oog. Misschien kan het teruggevoerd worden naar geloven van de oude Egyptenaren of Samarianen. Vooral mensen rond de Middellandse Zee geloven in het boze oog, maar met name in Turkije vind je het beschermende blauwe oog, de nazar boncugu, zo veel terug in sieraden of sleutelhangers.Olifant - Azië
Zowel de mensen uit India als uit China geloven dat de olifant geluk brengt. Als men een olifant plaatst op een plank of vlak bij een deuropening dan zal dit geluk brengen. Daarnaast geloven sommige mensen dat het aanraken van de slurf van de olifant geluk brengt bij zaken of op reis. De olifant heeft verschillende bronnen voor zijn geluk. Olifanten zijn groot, krachtig, intelligent en worden oud en zijn daardoor een symbool voor geluk geworden. De geboorte van boeddha werd aangekondigd door een witte olifant en Ganesha is de god met een olifantenhoofd. Chinese boeddhisten geloven in een god die Guan Yin heet. Guan Yin gaat in het wit gekleed en rijdt op een olifant. Guan Yin helpt in tijden van nood en staat voor liefdadigheid en medelijden. Voor Chinezen staat het rijden op een olifant gelijk aan het gevoel van gelukkig zijn. Over de slurf van de olifant doen verschillende verhalen de rondte. Over één ding is men het eens. Als de olifant zijn slurf omhoog houdt stroomt het geluk naar binnen en als hij zijn slurf naar beneden houdt loopt het geluk eruit.

Dromenvanger - Noord Amerika Ook hier ligt een legende aan ten grondslag: een spin was rustig zijn web aan het spinnen bij grootmoeder Nokomis. Elke dag bekeek zij hoe de spin haar web spon. Op een dag kwam haar kleinzoon binnen, hij zag de spin en wilde hem met een schoen dood slaan. Niet doen! fluisterde de oude vrouw? Waarom niet oma vroeg de kleine jongen. De vrouw glimlachte maar gaf geen antwoord. Toen de jongen weg ging bedankte de spin de vrouw voor het redden van zijn leven. In ruil voor het redden van mijn leven zal ik je een cadeau geven. Hij maakte een speciaal web voor de vrouw. Als de maan er op schijnt zal hij slechte dromen weghalen en alleen de goede dromen door de gaatjes naar binnen laten. Dat is mijn cadeau voor jou zei de spin.

Konijnenpootje 
Vaak worden konijnenpootjes als sleutelhanger verkocht.  Volgens het bijgeloof moet men drie of vier keer over het pootje wrijven voor het begin van bijvoorbeeld een toneelstuk, een wedstrijd, een toespraak of wanneer men gaat gokken. De talisman zou op dit soort momenten dan geluk brengen.

Visschub 
In Rusland en andere Oost-Europese landen denkt men dat het geluk brengt als je een visschub in je portemonnee stopt. Die zou er namelijk voor zorgen dat je nooit zonder geld komt te zitten. De precieze herkomst van dit gebruik is niet helemaal duidelijk, maar wellicht dat het iets te maken heeft met een rijke vangst.

Klavertje vier - Europa/N-Amerika
In Keltische culturen, vooral in Ierland, gelooft men al lang in het geluk dat een klavertje brengt. Tegenwoordig zien we zowel het klavertje drie (shamrock) als het klavertje vier als krachtige gelukssymbolen. Er zijn verschillende uitleggen voor het onstaan van dit geloof. Eén van deze verhalen vindt zijn oorsprong in Wales. De dieren in dit gebied aten van de weiden vol met klavertjes. Zij werden daar lekker vet van en zorgden daarmee voor welvaart voor hun eigenaren. Een ander verhaal vertelt ons over druïden die voor hun toverdranken klavertjes vier gebruikten. Ook zeggen zij dat de vier blaadjes van de klaver staan voor de vier elementen van de alchemie; water, aarde, vuur en vuur. De grondleggers van het catholicisme in Ierland zeiden op hun beurt dat het klavertje drie een voorstelling was de drie-eenheid van god, zijn zoon en de heilige geest. Het zeldzame klavertje vier voegde daar god's zegen aan toe. Een uitleg die vooral alleenstaande reizende dames zal aanspreken is de uitleg dat door het plaatsen van een klavertje vier in de rechterschoen men tijdens de reis de man zal tegenkomen die men zal trouwen. Wat ook de juiste uitleg is van de betekenis is, met een klavertje vier ligt geluk zeker in het verschiet.

Hoefijzer - VS / Europa 
Het hoefijzer staat voor bescherming en geluk. Je ziet heel vaak hoefijzers gespijkerd boven deuren en aan masten van schepen. Bij kleine kinderen werd een hoefijzer in de wieg gelegd om ziekten en boze geesten buiten de deur te houden. Veel hoefsmeden bevestigen de hoefijzers vandaag de dag nog steeds met 7 (het geluksgetal) hoefnagels. Hang altijd de hoefijzers aan de muur met de opening naar boven als een letter U want anders valt het geluk er uit. Over de gehele wereld worden hoefijzers gezien als eeuwenoud symbool voor geluk.
Jade - China
Het zachte groene licht van jade schenkt vredigheid, harmonie, wijsheid van het hart, gerechtigheid
en bescheidenheid. Jade ontspant het hart en brengt het tot rust. De steen staat ook bekend als droomsteen, hij zet aan tot dromen en tot de juiste interpretatie van de droominhoud. Jade helpt om tot de kern van een probleem door te dringen en geeft inzicht in verborgen waarheden. Werkt genezend op milt, lever, darmen en helpt bij geelzucht. Jadestenen zijn ideale zwangerschap- en bevallingsstenen, ook vanwege hun bloedstollend effect. Jade is de steen van vrede en wijsheid.


Kokopelli - Verenigde Staten
Deze afbeelding stamt uit de Amerikaanse - Indiaanse cultuur. Het is een afbeelding van de Indiaanse god Kokopelli. Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Op z'n rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit. De eerste tekeningen die van hem zijn gevonden zijn meer dan 3000 jaar oud. Kokopelli komt bijna over de hele westkant van Noord - en Zuid - Amerika voor. Bij stammen in Canada tot in Peru. Het vaakst zul je hem terugvinden bij de indianen in het zuidwesten van Noord - Amerika. Kokopelli reisde van dorp naar dorp. De winter veranderde in de lente; hij liet sneeuw smelten en liet het regenen voor een succesvolle oogst. Zijn fluitspelen symboliseerde de overgang van winter naar lente. Men zegt dat Kokopelli's fluit gehoord kan worden in de warme lentewind. Ook werd Kokopelli gezien als de bron van conceptie. In de legende gaan mensen s'nachts dansen en zingen als zij Kokopelli op zijn fluit hoorde spelen. De volgende morgen waren alle vruchtbare vrouwen zwanger.  In alle verhalen van de verschillende stammen wordt Kokopelli gezien als de bron van muziek en dans. Hij brengt vreugde in zijn omgeving.
Varken - Duitsland
Het spaarvarken is het symbool van het kapitaal dat het gemiddelde gezin in vroeger tijden bezat: een varken. Gekocht als biggetje, alles etende wat op het erf te vinden was (ja alles!) en als het varken groot was (gemest) dan werd het feestelijk (niet voor het varken) geslacht. De vergelijking met het spaarvarken en het geld dat er in zit is niet moeilijk te maken! Toch? In het zuidelijke deel van Duitsland wordt het spaarvarken nog steeds cadeau gedaan als Gluecksschweinchen, vaak bij Oud en Nieuw. Ook een pasgeboren baby ontvangt een spaarvarkentje voor een lang, gelukkig en rijk leven.
Sleutel
De sleutel tot het geluk. Men gelooft dat de gever gelukkig zal zijn in de liefde en bij geliefden staat het tot de sleutel tot elkaars hart.
De Phoenix - China
Een universeel symbool van de zon, wedergeboorte, opstanding en onsterfelijkheid. De vogel symboliseert het geluk van wens vervulling en brengt kansen, bekendheid en erkenning.
Boeddha - Azie
U vindt Boeddhabeelden met een rustgevende uitstraling, vaak in meditatiezit, in tempels en thuis bij mensen. De beelden zijn dan omgeven met licht, kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Behandel een Boeddhabeeld altijd netjes en met eerbied en respect. Plaats hem nooit op de grond. Zet hem met het gezicht naar de deur, zodat u hem ziet als u binnenkomt. 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie op die dag een kaars voor hem te branden en dan mag u een speciale wens doen.
Lachende Boeddha
Ook wel "dikbuik Boeddha" genoemd. Dit zijn Chinees boeddhistische godenbeelden van rijkdom, voorspoed en geluk. Chinese naam: Pu-Tai-Ho-Shang. Een lachende Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft.
Dolfijn - Europa - Griekenland
Veel mensen in het Middellandse zeegebied geloven in het geluk dat een dolfijn kan brengen. Je komt ze daar dan ook tegen op allerlei artikelen zoals amuletten, schilderijen en beeldjes. Ook oudere volken als de Maori's in Nieuw Zeeland en de Aboriginals geloofden al in de kracht van de Dolfijn. Men dacht dat de dolfijnen levenskracht bezitten en geluk brengen bij de zeereizen van deze volkeren. Tegenwoordig wordt de dolfijn vooral gezien als een intelligent wezen en als vriend van de mens.
Fu - China
Fu is het Chinese woord voor vleermuis, maar ook voor geluk. Beide worden op dezelfde manier uitgesproken wat er voor heeft gezorgd dat de vleermuis een gelukssymbool werd. Het symbool staat voor succes, macht en de kracht om goed van kwaad te onderscheiden. Verder staan vleermuizen symbool voor de opvatting van geluk: gezondheid, rijkdom, een lang leven en een zachte dood. Als een vleermuis in vijfvoud wordt afgebeeld staat het symbool voor de vijf aardse gelukzaligheden: lang leven, rijkdom, gezondheid, deugdzaamheid en een natuurlijke dood. Als je in China een cadeautje krijgt, kan er een kaartje aan zitten waar twee vleermuizen op staan. Het woord fu (vleermuis) betekent dan ook succes. Bovenste symbool is een geabstraheerde versie van de vleermuis en onder is het karakter voor geluk dat dus ook Fu heet.


Oog van Horus - Midden Oosten - Egypte
Het Oog van Horus is een veelvoorkomend symbool op graftomben en sarcofagen uit het oude Egypte. Over de herkomst van het Oog van Horus bestaan twee verhalen. Een vertelt over Horus die de zoon was van de Egyptische koning Osiris. Horus had ruzie met zijn broer over de troonopvolging. Horus verloor tijdens deze ruzie zijn oog. De goden hielpen Horus omdat hij de rechtmatige troonopvolger was. De rest van zijn leven werd Horus begeleid door de slangenkoning Uraeus die zijn oogwond bedekte. Een ander verhaal is wat minder kleurrijk en gaat ervan uit dat het oog, een oog is van een valk. Ook de valk is een belangrijk figuur voor de oude Egyptenaren. Ongeacht de herkomst wordt het symbool nog altijd beschouwd als een belangrijke beschermer tegen het kwaad en is de bron van de vele andere ogen die nu voorkomen in het MiddenOosten en Turkije.
Scarabee - Egypte
De letterlijke betekenis van scarabee is 'tot leven komen'. De scarabee is de heilige kever uit het oude Egypte. De kever rolt een bolletje mest voor zich uit om zijn eitjes in te leggen. De Egyptenaren zagen in hem de kracht achter de dagelijkse cyclus van de opgaande en ondergaande zon. De kevers leken spontaan uit de mest te ontstaan, aangezien nog niet bekend was dat larven zich verpoppen en daarna een andere gedaante aannemen. Zo werd de scarabee in verband gebracht met vernieuwing, wederopstanding, onsterfelijkheid, potentie, voortplanting en wijsheid. De twee helften van de scarabee vertegenwoordigen onze linker- en rechterhersenhelft. De linker heeft te maken met het denken, de rechter met het gevoel.Wanneer we deze twee helften goed hebben ontwikkeld en ze in balans zijn, handelen we vanuit onszelf en onze eigen kracht.

Ankh - Midden Oosten - Egypte
De ankh, het ankh-teken of het ankh-kruis is een van de bekendste oude Egyptische symbolen en vertegenwoordigt in de Egyptische mythologie het eeuwige leven. De Egyptische goden dragen dit op afbeeldingen als teken van hun onsterfelijk zijn, de sleutel van het eeuwig geluk; wanneer mensen het dragen wordt daarmee aangegeven dat zij deze wereld voor het hiernamaals hebben geruild. Het werd geacht hun bescherming te bieden tegen allerlei gevaren. De hiëroglief in deze vorm betekent 'leven'. Het ankh-kruis wordt ook wel gezien als een christelijk symbool (een kruis met een 'hangsel', het zogenaamde hangselkruis).
Maneki Neko - Japan
De herkomst van de betekenis van de Maneki Neko is de volgende. Er was eens een kat die woonde in een klooster. Het was een arm klooster, de monniken hadden nauwelijks te eten. Maar toch deelden ze hun schaarse voedsel met de kat. Op een dag kwamen er in de stromende regen een paar rijke samoerai voorbij. De kat wenkte ze om binnen te komen en redde ze daarna van de dood door een blikseminslag te voorkomen. De samoerai waren zo dankbaar dat ze de monniken een grote som geld schonken. De kat en de monniken leefden daarna nog lang en gelukkig en de slimme, werkende kloosterkat werd een symbool voor gastvrijheid en geluk.

Lang leven - China - Symbool voor lang leven
Op Chinese tapijten en op muurschilderingen kom je vaak een teken tegen dat staat voor een lang leven. Als men het draagt is het vaak gemaakt van jade en wordt vergezeld door vijf vleermuizen. Degene die het symbool gebruikt of draagt zal veel geluk krijgen en vooral een lang leven.
Schoorsteenveger - Verenigd Koninkrijk
Een schoorsteenveger is een teken van geluk en voorspoed. De legende over de schoorsteenveger luidt als volgt: op een mooie dag ging Koning George met zijn paard uit rijden.  Plotseling sprong een hond tussen de Koninklijke stoet en beet richting het paard van Koning George. Het paard steigerde en tot afschuw van het publiek werd de koning bijna van zijn paard gegooid!. Op dat moment stapte een bijzondere figuur, gekleed in lompen op het gebeuren af, kalmeerde het paard zo had de schoorsteenveger de koning gered!
Libelle
Als een schepsel van wind staan zij voor veranderen. Als een schepsel van water vertegen-woordigen zij 'een droom'. Andere symbolische betekenis die verband houden met libelle zijn welvaart, kracht moed, vrede, harmonie en zuiverheid.
Tijger - China
De tijger wordt in de Chinese astrologie beschouwd als geluksbrenger. 2010 was het jaar van de tijger. Ook beschermt hij tegen bepaalde kwalen én tegen diefstal en  brand.
Schildpad - Feng Shui
Schildpadden worden binnen Feng Shui beschouwd als geluksbrengers. Ze zijn één van de vier heilige dieren binnen Feng Shui (draak, schildpad, eenhoorn en phoenix).Ook wordt gezegd dat schildpadden een lang leven symboliseren.
Kikker - Verschillende culturen
De kikker is het symbool van voorspoed, rijkdom, vriendschap en overvloed in vele culturen en een symbool van vruchtbaarheid in andere. Bij de Indianen draagt de kikker een stuk hout in zijn mond omdat de Mojave Indianen geloven dat hij vuur heeft gebracht voor de mensheid Bij de oude Romeinen was de kikker een mascotte die geluk bracht in je huis. De Aboriginals (Australië) geloven dat de kikker onweer en regen brengt en planten helpt om te groeien. Bij de oude Grieken en Egyptenaren symboliseert de kikker inspiratie en vruchtbaarheid. De kikkergodin Hekkt beschermt pasgeboren baby's.
Christoffel - Katholiek geloof
Sint Christoffel is de patroonheilige van de reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en patroon tegen besmettelijke ziekten en van de bewoners van de stad Roermond.
Handje van Hamsa - Midden Oosten
Er zijn hele veel verschillende vormen van handen maar de meesten hebben gemeen dat ze het geluk symboliseren. Je hebt Fatima's hand ofwel de Hamsa hand en ook een uitvoering waarop de lijnen van de handpalmen te volgen  zijn en die ieder aangeduid worden met een astrologisch symbool. In het oude Babylon werd de hand toegedacht  aan de godin Venus en door de moslims aan Fatima. De joden noemen het de Hamsa hand maar hamsa betekent eigenlijk niet veel anders dan 'vijf'. De betekenis van het symbool is niet zo moeilijk, een open hand is sowieso een universeel teken voor vrede omdat er niets in verborgen zit. De bedoelingen zijn rein. Ook is het het gebaar van bescherming en afweren. Sommigen geloven ook dat als je dit amulet draagt je het geluk in je hand kunt dragen.
Chinese munten - China
Chinese munten worden aan elkaar worden gebonden met een rood touwtje of lint om de essentie van het geluk te krijgen. Gebruik altijd drie, zes, zeven of acht munten, in plaats van vier of vijf want deze getallen worden beschouwd als zeer gunstig voor het geluk. Voeg de muntjes toe aan een huwelijkscadeau of een cadeau aan goede vrienden.

Wandkleed Brokaat Dubbele Dorje
Als twee dorjes worden gekruist, spreekt men van een vishravajra en wordt ook wel dubbele dorje genoemd. Dit is het symbool van Amoghassiddhi, de Dhyani Boeddha van het noorden. In de rituelen en voorschriften van het boeddhisme vertegenwoordigt het ook de Leegte (Sunya) die niet kan worden verwoest, maar wel alle slechte eigenschappen, zoals jaloezie, en onwetendheid vernietigt. Het volbrengen van alle handelingen van het Absolute dat in alle windrichtingen aanwezig is. Hij is ook symbool van harmonie, onveranderlijkheid en alwetendheid.www.spirituelewinkel.nl

Een geluksbrenger uit de zee! 
Schenk een oester met een wensparel. De parel stimmuleert innerlijke groei, helpt bij het oplossen van problemen en schept unieke mogelijkheden aan de drager. De kleur van de parel bepaalt de invloed die hij heeft.
GAU
Een Gau (ook gespeld Ghau of Gao) is een Tibetaanse boeddhistisch reisaltaar, meestal gemaakt van metaal en als sieraden gedragen. De Gau is gevuld met religeuze voorwerpen zoals gebedsvlaggen, beeldjes of andere rituele voorwerpen.
Tibetaanse rituele schelp gegraveerd
Deze schelp is prachtig gegraveerd met afbeeldingen van de vijf Dhyani Boeddha's. Het is een meesterwerk dat nog maar zelden verkrijgbaar is. De schelp is één van de acht gelukssymbolen in het Tibetaanse Boeddhisme en vertegenwoordigt de faam van de leer van de Boeddha, die zich als het geluid van de hoornschelp in alle richtingen verspreidt. Het is ook een embleem van Vishnu; de naam is Panchayana, ofwel controle hebben over de vijf klassen van levende wezens. Ook Arjoena bezat een schelp, die bekend staat als 'Devadatta'. De witte schelp representeert de kaste van de Bramanen. Schelpen van kleiner formaat worden gebruikt om saffraan offerwater mee aan te bieden en krijgen een plaats op een huisaltaar als symbool van geluk, maar ook als symbool van de verbintenis die men aangaat om de leer van de Boeddha in praktijk te brengen, door deugdzaam te leven met respect voor alle wezens uit de vijf bestaanswerelden.
Tibetan Herbal Amulet Nagpo Gujor 
Nagpo-Gujor is een traditionele Tibetaanse methode van bescherming tegen besmettelijke ziekten en epidemieën. Een mengsel van de Himalaya kruiden en mineralen die gewoonlijk worden gebruikt in het Tibetaans heling systeem.Volgens deze holistische methode manifesteert ziekte zich eerst in de energie lagen en later op psychisch en lichamelijk niveau. Bereid met zorgvuldigheid en toewijding van de Tibetaanse lamas en monniken zijn de "pillen" voorzien positieve energie door hun gebeden zegeningen.In de dorpjes van het oude Tibet heeft hun kracht al menige epidemie verhinderd.
www.spirituelewinkel.nl
Shou 
Dit Chinese geluksteken helpt om geluk aan te trekken, heel erg lang en gelukkig te leven en je gezondheid tot op hoge leeftijd te behouden.www.vrouwonline.nl

Orang Malu
Oorspronkelijk was de Orang Malu de mensheid zat, en trok hij zich terug in meditatie. Zo ontdekte hij het geluk in zichzelf en kan hij nu aan iedereen geluk brengen. De Orang Malu zet je aan de linkerkant van de ingang van je huis en hij zal alles wat hem passeert met zijn positieve kracht beïnvloeden. Negatieve energie zal teniet gedaan worden en het kwade gereinigd. Als je hem goed verzorgt en hem streelt neemt hij je zorgen weg en geeft rust.
Zorgenpopjes/Worrydolls
Er is een legende in de hooggelegen bergdorpjes van Guatemala. Wanneer je een probleem hebt kun je dat aan een zorgenpoppetje vertellen. Voordat je naar bed gaat vertel je je problemen aan het zorgenpoppetje, daarna leg je het poppetje onder je kussen. Terwijl je slaapt zorgt het zorgenpoppetje ervoor dat je problemen verdwijnen!www.spirituelewinkel.nl
Bel & Dorje 
De dorje is symbool voor het onvernietigbare, het mannelijke principe, het heilsmiddel. De bel is symbool voor de leegte, het vrouwelijke principe, de wijsheid. Als deze twee samengaan wordt innerlijke mystieke eenheid bereikt. De bel is een klankinstrument dat, net als tingsha's, de goden oproept. In het sjamanisme worden bellen gebruikt om geesten op te roepen; hun geluid staat voor het element lucht, het rijk der geesten. In Boeddhistische puja's  wordt de bel geluid op het moment dat de Boeddhav orm, voor wie het ritueel wordt gehouden, in de ruimte aanwezig is. De klank van de bel wordt beschouwd als een offerande aan die Boeddha.www.phoeniximport.nl
Het wensbeen
Dit gelukbrengende vorkbeen is het U vormige sleutelbeen van een kip of kalkoen. Het ritueel is het botje 3 dagen te laten drogen. Dan dienen twee personen de uiteinden vast te houden en het beentje stuk te trekken. Wie het grootste deel in de hand heeft mag een wens doen. Ook word dit symbool wel als algemene geluksbrenger aan de muur gehangen. Bron linda-vandewynckele.skynetblogs.be
Witte olifant
In het Boeddhisme is de witte olifant heilig, omdat wordt aangenomen dat Boeddha in de gedaante van een witte olifant de baarmoeder van zijn moeder is binnengegaan. Daarom staat deze olifant symbool voor het geduld, de wijsheid en het geweldige geheugen van Boeddha.
Roos. 
De roos heeft vele betekenissen, die allen te maken hebben met een rein en zondeloos leven.  Ze duidt op schoonheid, de navolging van Christus, de liefde en de vergankelijkheid van het leven.  De roos komt op veel grafmonumenten en in rouwadvertenties voor met een gebroken steel, als symbool van een afgebroken leven.  Soms zien we ook een verdorde roos afgebeeld, het symbool van een verwelkt lichaam. De bloem komt in de symboliek met en zonder doornen aan een steel of aan een tak voor. In de Christelijke symboliek verwijst de roos naar Maria en het lijden van Christus. Maria wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd. De vijf blaadjes van de roos worden verwijzen in de symboliek naar de vijf wonden van Christus en zijn dan ook het teken van martelaarschap. Bron www.gerardlenting.nl

 
Zonnenbloem
De zonnenbloem staat altijd met de bloem naar het zonlicht gedraaid.Het is het symbool van het gezicht dat altijd naar het licht (Christus) is gedraaid.
Papaverbollen
Oorspronkelijk het symbool van de god Hypnos, de god van de slaap.  Later het 'Christelijke' symbool van de gelukzalige tijdelijke slaap.  Wie dood was 'sliep' immers tijdelijk in de gelukzalige wetenschap dat op de dag der wederopstanding eenieder gewekt zal worden door trompet- en hoorngeschal . Bron van  www.gerardlenting.nl
De Vis of het Ichtusteken
Ichtus is een afkorting voor de Griekse woorden Jezus Christus, Gods Zoon, verlosser. Toen de eerste christenen erg vervolgd werden, moesten ze onderduiken.  Maar hoe wisten ze nu van een ander of hij ook christen was, zodat hij te vertrouwen was. Daar gebruikte ze de Vis voor, in het Grieks ICHTUS. ICHTHUS betekent letterlijk 'vis'. De I staat voor Jezus, de CH voor Christus, de T voor THeou, de U voor Uios, de S voor Soter. Vertaald Jezus Christus Gods Zoon Verlosser. Ze tekenden dan een Vis op een steen of in het zand en dan wisten ze of ze met christenen te maken hadden of niet. Bron www.gerardlenting.nl

          
Anker
Symbool van standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het is ook het symbool voor zeelieden. 
Als Christelijke symbool wordt er de band met Christus mee aangegeven.    
Geboorte ster'
Wordt ook wel met een vierpuntige ster weergegeven De 'vijfpuntige ster is een pentagram. In de oudheid was dit het symbool voor wel- slagen en gezondheid. In de Christelijke leer staan ze voor de 5 wonden van Christus.
Ring
Twee met elkaar verbonden ringen symboliseren de hemel en de aarde en de verbondenheid van twee mensen. De ring is net als de cirkel het symbool van oneindigheid van perfectie.
Duif met palmtak
Symbolisch voor het eind van de zondvloed, toen de duif een olijftak naar de ark van Noach bracht. 
De duif als heilige geest is het klassieke symbool van vrede. De duif wordt veel als ornament gebruikt bij graven. Naast de algemene betekenis van vrede (de duif is dan veelal voorzien van een palmtak of olijftak) is ze ook het symbool van verzoening. De duif verwijst ook naar eenvoud, onschuld en zuiverheid. In de christelijke traditie is de duif zittend op een grafsteen het symbool van de ziel van de overledene, die krachten verzamelt voor de reis naar de hemel. 
Konijn
Symbool van vruchtbaarheid, als symbool geluksmascotte uw fortuin en van liefde voor dit (knuffel)dier.

De lindeboom
De lindeboom werd bij de Germanen aanzien als heilige boom. De godin Freya zou er zich in vestigen. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd hij als 'goede boom' beschouwd. Huwelijken werden gesloten onder de linde; de duimen van de geliefden werden dan in de bast gedrukt. Een lindetak zou tevens helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en het zou, in amulet - vorm, beschermen tegen heksen en geesten.

Mol
Als men een mollenpoot met zich meedraagt zou men veel geluk hebben. Mollenpoten die als amulet om de hals van een kind werden gehangen, zouden helpen bij het doorbreken van de tanden; dit vanwege het verband dat men ziet tussen de gravende voorpoten van de mol en het doorbreken van tanden.

Tibetaanse rituele schelp groot
De schelp is één van de acht gelukssymbolen in het Tibetaanse Boeddhisme en vertegenwoordigt de faam van de leer van de Boeddha, die zich als het geluid van de hoornschelp in alle richtingen verspreidt. Het is ook een embleem van Vishnu; de naam is Panchayana, ofwel controle hebben over de vijf klassen van levende wezens. Ook Arjoena bezat een schelp, die bekend staat als 'Devadatta'. De witte schelp representeert de kaste van de Bramanen. Schelpen van kleiner formaat worden gebruikt om saffraan offerwater mee aan te bieden en krijgen een plaats op een huisaltaar als symbool van geluk, maar ook als symbool van de verbintenis die men aangaat om de leer van de Boeddha in praktijk te brengen, door deugdzaam te leven met respect voor alle wezens uit de vijf bestaanswerelden.

Eikeltje - Europa - Noorwegen
De Noren geloven dat door het plaatsen van een eikeltje in het raamkozijn, een huis beschermd wordt tegen blikseminslag. Dat lijkt heden ten dage misschien een raar gebruik maar als je huis volledig uit droog hout bestaat denk je daar vast anders over!. Bij de keuze voor een eikeltje wordt in ieder geval gekeken naar hoe oud de eik is waar de eikels vanaf komen. De Noren waren én zijn ervan overtuigd dat hoe ouder een eik is, hoe beter deze bestand is en beschermd tegen blikseminslag. Door een eikel van de betreffende boom in huis te halen hoopt men een beetje bescherming van de eik te krijgen. Dus als je jezelf wilt beschermen tegen blikseminslag en eventuele andere kwade invloeden dan is de eikel jouw gelukssymbool.
Akua-ba - Afrika - Ghana
De Akuaba (of Akaba of Akapa) is een gelukssymbool van het Ashanti-volk die leven in een gebied in Ghana. Kleine meisjes spelen ermee om hen te leren om met kinderen om te gaan maar ze worden vooral gebruikt bij kinderloze en zwangere vrouwen. Voor de eersten om de vruchtbaarheid te vergroten en voor zwangere vrouwen om zich te verzekeren van een prachtig gezond kind. De Akuaba moet volgens het geloof zo behandeld worden als ware het een eigen kind. Alleen dan is Akuaba tevreden en zal hij zorgen voor een zwangerschap én een gezond kind. Dus als je zwanger wilt worden, zwanger bent of iemand kent die graag een kind wil dan is een Akuaba onmisbaar.


Lieveheersbeestje - Europa en Verenigde Staten
Als geen ander insect worden de lieveheersbeestjes door de mens als 'brengers van mooi weer' in bescherming genomen, wat in een groot aantal volksnamen tot uitdrukking komt: onzelieveheersbeestjes, Kapoentjes, Engeltjes, Bonte koetjes, Gelukskevers, Hemelkoetjes, Heiligenkevers, Kogelkevers, Mariakevers, Mariapaarden, Zonnekevers.

De parasol, symboliseert de bescherming van de Dharma voor voelende wezens tegen de verschroeiende zonnestralen (van het lijden). De Dharma behoedt hen voor ziekten, obstakels, ongelukken, boze geesten etc. Ook symbool voor de verfrissing van de schaduw van positieve daden.
                                                    Afbeelding met dank van  pergi.weebly


De rechtsdraaiende schelp (gebruikt als hoorn); symboliseert de diepe klank van de Dharma, de Leer van Boeddha, die alle voelende wezens wekt uit hun slaap van onwetendheid en hen aanspoort om hun eigen welzijn en dat van anderen na te streven.


Het Dharmawiel dit symboliseert het in beweging zetten van de Dharma, oftewel de Leer van de Boeddha en de verspreiding ervan.De vaas met schatten; staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer maar ook voor lang leven, rijkdom, voorspoed, kortom van alles wat goed is voor de mens in het domein van het tijdelijke en het spirituele.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...